Voetreflexologie bij kanker

Wat is Oncoreflexologie?

Diagnose
Wanneer je hoort dat je kanker hebt, stort je hele wereld in. Je gaat door een rollercoaster van emoties, omdat je belangrijke beslissingen moet maken; bijvoorbeeld welke behandelingen heb je nodig, chemo of bestralingen? Volgt er een operatie?

Ook om je heen verandert er wat. Familie en vrienden krijgen het plots ook moeilijk. Verder heb je ook nog eens met emoties te maken als angst, paniek,… Al deze dingen zijn erg traumatisch.

Vooral tijdens deze traumatische tijden kan oncoreflexologie rust en ontspanning brengen. Oncoreflexologie ofwel voetreflexologie bij kanker is een zeer zachte vorm van massage op benen en voeten. Het geeft je enerzijds een gevoel van veiligheid en warmte en anderzijds vermindert het klachten als pijn, stress, angst, slapeloosheid en depressie. Na een behandeling kan je energie weer vrij stromen: je voelt je gesterkt.

Oncoreflexologie blijkt zeer effectief voor, tijdens en na de behandelingen van chemo en bestralingen, omdat het helpt om de bijwerkingen te verminderen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, verminderde slaap en eetlust,…

Voor de chemobehandelingen

Het effectiefste is een massage net voor een chemobehandeling, omdat je dan beter voorbereid bent op de lichamelijke en emotionele impact van de chemo.

Tussen en na de chemobehandelingen

Tijdens de herstelfase ben je emotioneel en fysiek nog niet helemaal in balans en ook hier kan oncoreflexologie ondersteuning bieden. Het helpt het lichaam sneller te herstellen, omdat de massage het immuunsysteem stimuleert en het zelfhelend vermogen van je lichaam activeert.

Nasleep

De omgeving verwacht een tijdje na kanker dat je ook opnieuw normaal kan functioneren, maar dat gaat vaak nog niet, door de sluimerende gevolgen van operaties of behandelingen. Daarnaast is je energiepeil ook nog niet optimaal en blijft de angst om te hervallen aanwezig: je lichaam en geest moeten opnieuw op krachten komen. Hierbij helpt de rust en ontspanning van de oncoreflexmassage.
Deze vorm van massage is ook mogelijk tot jaren na de behandeling omdat er vaak nog bijwerkingen optreden zoals neuropathie, pijn, vermoeidheid, osteoporose, oedeem, verminderd immuunsysteem en verminderde functies van verschillende organen.
Tijdens de massage wordt er steeds rekening gehouden met de emotionele en fysieke conditie van de klant, opdat het effect van de massage optimaal is. De lengte en de druk van de massage wordt telkens aangepast aan het energieniveau.
Belangrijke opmerking hierbij is dat de voetreflexologiemassages uitsluitend bedoeld zijn om de kwaliteit van leven van de klant te verhogen en niet om te behandelen. We willen er dan vooral ook op wijzen dat de behandelingen door reguliere artsen en oncologen gedaan dient te worden.