Cranio-sacrale voetreflexologie

Dit is de reflexologiebehandeling van het cranio-sacrale systeem.

Het cranio-sacrale systeem is een fundamenteel fysiologisch systeem in ons lichaam dat aan de basis ligt van de andere systemen zoals het ademhalingssysteem, hart en bloedvaten systeem enz. Het heeft zich gevormd en werkt autonoom vooraleer het hartje begint te kloppen in het embryo.

De belangrijkste structuren van het cranio-sacrale systeem zijn het membraansysteem rond het centrale zenuwstelsel, de cerebrospinale vochten, de schedelbeenderen en de fascia of het bindweefsel.

De cerebrospinale vochten die zich bevinden tussen de vliezen die de hersenen en het ruggenmerg omsluiten, stromen met zachte ritmische pulsaties (4 tot 15 pulsen per minuut) die zich voortplanten in de rest van het lichaam waar ze het functioneren van de organen en stelsels beïnvloeden.

Indien er een verwonding is ontstaan, een trauma of ziekte, zal het cranio-sacrale systeem en de stroming van de cerebrospinale vloeistof verstoord of geblokkeerd worden.

De belangrijke structuren van het cranio-sacrale systeem hebben ieder hun reflexpunten op de voet. Door deze reflexpunten volgens een bepaald protocol te behandelen kan het cranio-sacrale systeem terug geactiveerd worden en de verstoringen en blokkades opheffen. De cranio-sacraal reflexologist bewerkt dus de onderliggende bron van de dysfunctie om zo de gezondheid en vitaliteit te herstellen.

Enkele dysfuncties, verstoringen of trauma’s waarbij de CSR effectief is:

  •  Posttraumatische klachten, hoofdpijnen, nek- en schouderklachten, rugklachten
  •  Slaapstoornissen – chronische vermoeidheid, – lusteloosheid
  •  Dyslexie, huilbaby’s, oorsuizingen
  •  Hyperactiviteit en stress
  •  Bekkeninstabiliteit